Balneotechnici zo Slovenska, Česka a Poľska sa zišli v Bardejovských kúpeľoch

22.04.2005 Celý región

Balneotechnici z celej SR spolu so svojimi kolegami z Česka a z poľských kúpeľov Gliwice sa stretli 19. apríla v Bardejovských kúpeľoch na medzinárodnej konf...
Balneotechnici z celej SR spolu so svojimi kolegami z Česka a z poľských kúpeľov Gliwice sa stretli 19. apríla v Bardejovských kúpeľoch na medzinárodnej konferencii o aktuálnych otázkach svojej práce. Medzi necelou stovkou účastníkov boli aj pracovníci kúpeľov, hydrogeológovia a projektanti.

Už tradičné stretnutie odborníkov v dvojročnom intervale zorganizovala Katedra zdravotného inžinierstva Stavebnej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Miesto konania sa strieda s Českom, v Bardejovských kúpeľoch je po prvýkrát, preto aj úvodnú časť prednášok venovali ich problematike, napr. rozboru hydrogeologickej štruktúry tunajších minerálnych vôd a situácii v ich využití v kúpeľnej liečbe.
Riaditeľ Inšpektorátu kúpeľov a žriediel Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Ladislav Melioris v tejto súvislosti uviedol, že prvoradý je \"správny prístup k ochrane zdrojov prírodných liečivých vôd\", a keďže táto voda \"je vo vlastníctve štátu, štát sa musí starať aj o jej ochranu\". Podľa Meliorisa má balneotechnik \"veľmi dôležitú úlohu v tom, že zabezpečuje, aby množstvá vody odoberané z jednotlivých zdrojov neprekračovali povolené množstvá\". Musí dbať aj o to, aby sa nemenilo fyzikálno-chemické, teda kvalitatívne zloženie tejto vody.
Melioris zdôraznil, že balneotechnici by mali mať v kúpeľníctve nezávislé postavenie a nie - ako je to dnes - byť zamestnancami súkromných subjektov. Všetky kúpele v SR sú už neštátne, takže balneotechnici sú často aj pod nežiaducim tlakom svojich zamestnávateľov.
V SR je zdokumentovaných okolo 2600 prameňov minerálnych vôd a z nich má MZ vo svojej databáze takmer tisíc. Tieto vody sú z hľadiska kvality veľmi variabilné. Majú rozdielne hodnoty celkovej mineralizácie, rozdielne fyzikálno-chemické zloženie, preto - ako tvrdí Melioris - slovenské kúpeľníctvo sa môže variabilne rozvíjať vo všetkých oblastiach.
(jj)
 

Vyberte región

mark